Ingredienten voor 4 personen
1 Rol hartige taartdeeg (Ah, Tante Fanny, jumbo) of rol of pak bladerdeeg
3 ons gekookte ham in blokjes van halve cm of reepjes
2 kg. witte asperges ( hoeven zeker niet de duurste te zijn)
3 eieren
2 dl slagroom
250 gr geraspte gruyère kaas of andere smaakvolle kaas
peper
zout
suiker
bosje peterselie
bakje bieslook
nodig springvorm 24-28 cm
Bereiding
De oven voorverwarmen op 220 graden. (met onderwarmte en circulatie)
Schil de asperges en snijdt de onderkant (ca 4 cm) eraf en bewaar schillen en kontjes om er straks soep van te maken.
Snijd de asperges in stukken van ongeveer 4 cm. Doe ze in kokend water met wat zout en een theelepeltje suiker en kook ze in 4-6 minuten beetgaar (niet te gaar, want ze gaan de oven nog in).
De asperges moeten heel goed uitlekken en goed droogdeppen met een theedoek. Anders wordt de taart een waterige kledderzooi.
Neem een taart spring vorm en bekleed de bodem met bakpapier of leg de kant en klare ronde deegrol met bakpapier, er in.
Prik er met een vork enkele gaatjes in en strooi er wat paneermeel in.
Verdeel 150 gr. kleingesneden ham over de bodem en verdeel daaroverheen de 2/3 van de asperges.
Bestrooi dit met ongeveer 1/3 deel van de kaas wat peterselie en bieslook
Verdeel hierover de rest van de ham, de rest van de asperges, 1/3 deel van de kaas wat peterselie en bieslook.
Klop de eieren los met de slagroom, zout, peper naar smaak, paar eetlepels fijngesneden peterselie en paar eetlepels fijngesneden bieslook.
Giet dit ook over de asperges en bestrooi het geheel met de rest van de kaas.
Bak tot slot de taart 30-40 minuten in de voorverwarmde oven.
Serveer lauwwarm met een lekkere (groenten)salade.