Blog

Biologische boerderij in Nairobi – Kenia

Op bezoek bij onze dochter in Nairobi, blijkt dat zij elke week van een biologisch bedrijf een mand groenten krijgt aangeleverd. Aan mij de taak om voor die week met de beschikbare groenten het menu samen te stellen.

Ook leuk was dat wij op een zondag met het hele gezin en nog een Belgische familie naar de boerderij zijn toegegaan voor een rondleiding een lunch. We waren niet de enigen die hadden geboekt. Ruim 50 bezoekers kunnen ze ontvangen en een lunch verstrekken.

De boerderij wordt door een Keniaans- Nederlands stel gerund. Ze kweken allerlei groenten en kruiden in de “koude” grond. De temperatuur ligt het jaar rond zo tussen de 20 en 28 graden zodat het “seizoen” er wat anders uit ziet dan bij ons. Wat we hier in NL kweken, kweken ze daar ook en natuurlijk ook nog wat lokale soorten bladgroenten die hier wij hier niet hebben.

Afnemers zijn particulieren (via de wekelijkse manden die ze in Nairobi bezorgen) en restaurants en hotels. Prima kwaliteit overigens.

Ze hebben ruim 70 personeelsleden (vooral meisjes) in dienst. Een soort leer-werkbedrijf om ook meiden mee te geven dat ze best een opleiding kunnen gaan doen. Die meiden doen de productie maar ook de ontvangst en rondleidingen voor bezoekers, bediening bij de lunch en – door de week – informatie verstrekking aan schoolkinderen.

Beesten hebben ze alleen voor de fun en voor bezoekers, niet voor productie.

Het was bijzonder inspirerend.

Ton Ringersma

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.