Markus Spiske

Nieuws

Contact gezocht met innovatieve boeren M/V

Het aantal coöperatieve boerderijen dat natuur-gedreven produceert, groeit. Ook in Bergen op Zoom staan veel huishoudens op het punt om lid van onze burgerboerderij te worden. Om hen straks een goed functionerend bedrijf te kunnen bieden, zoeken we nu al contact met geschikte boeren M/V.

Niet zomaar boeren, maar Burgerboeren; dus mensen die als agrarisch bedrijfsleider ten dienste van de coöperatie aan de slag willen op ons natuur-gedreven tuin en akkerbouwbedrijf en ook in staat zijn een goede relatie met de leden van de coöperatie in te vullen.

Het is een plek waar een uitdagende diversiteit aan werkzaamheden en activiteiten op jullie ligt te wachten. 

Wij willen nu al in gesprek om straks snel stappen te kunnen zetten.

Ook omdat je nu al mee zou kunnen denken in de keuzen die wij moeten maken en in de opzet van de boerderij.

Lees het profiel waar wij aan denken ……

De leden van de coöperatie in Bergen op Zoom zien in hun boer of boerin een innovatieve, gedreven, praktische, en zelfstandige professional. De boer(in) coördineert, stuurt en controleert de uitvoering van alle landbouwkundige werkzaamheden tot en met de oogst en uitlevering/distributie. Maar heeft uitdrukkelijk ook de kwaliteiten om met de leden om te gaan en hen te betrekken bij de bedrijfsvoering en community activiteiten.

Onze boerderij is ca 10 hectare groot. Het is een tuin en akkerbouw bedrijf en een voedselbos. We kiezen er bewust voor om geen dieren voor productiedoeleinden te houden.

Het bedrijf staat in de kinderschoenen en biedt dus alle ruimte om binnen onze doelstellingen en randvoorwaarden je creativiteit en kennis toe te passen.

Het is aan de boer om kwalitatief goed eten te produceren dat smaakvol is, voldoet aan de wensen van de community én samengaat met de natuurwaarden op en rond het pachtbedrijf.

Als boer van onze boerderij ben je nooit uitgeleerd. Dat betekent dat je bereid bent tot continue (bij)scholing en coaching door en met collega’s en andere deskundigen.

Belangrijke taken zijn:

  • Het op biologische wijze, telen van de gewenste groenten en fruit en het waarborgen van een goed verloop van de teelt;
  • Het plannen c.q. uitvoeren van de benodigde werkzaamheden rondom het bewerken van de grond, zaaien, oogsten, bewaring/opslag en uitlevering/ distributie. Daar waar nodig of gewenst kan de hulp ingeroepen worden van de community of externen;
  • De boerderij beheren als sfeervolle plek met beleving;
  • Het bijhouden van een deugdelijke administratie en andere wettelijk verplichte zaken;
  • Onderhouden van een goede relatie met het bestuur van de coöperatie en de community;
  • Meedenken in het organiseren van activiteiten ten behoeve van community building;
  • Als ambassadeur en gastheer/vrouw optreden voor belangstellenden;
  • Kennis uitwisselen met andere boerderijen die met een vergelijkbaar concept werken;
  • Blijven studeren, gemiddeld één dag per maand.

Functie-eisen: Voor de invulling van de vacature zijn wij op zoek naar een sociale, innovatieve, gedreven, praktische, pragmatische en zelfstandige kandidaat die:

  • Werkt op HBO werk- en denkniveau;
  • Een aantal jaren relevante praktische ervaring heeft;
  • Goede feeling heeft voor de teelt van diverse gewassen op biologische wijze;
  • Over goede sociale en communicatieve vaardigheden beschikt;
  • Een besluitvaardige en praktische instelling heeft;
  • Interesse heeft in innovaties en direct contact met de klant/coöperatie lid.

Functieaanbod:

Een fulltime of parttime aanstelling op een kleinschalig agrarische bedrijf dat groenten, fruit en noten  produceert voor de 200 huishoudens die lid zijn van de coöperatieve boerderij. Er is een gezamenlijke motivatie om kwalitatief goed en smaakvol eten te produceren en te weten hoe het geproduceerd is en waar beleving, ecosystemen en een sfeervolle locatie belangrijke kernwaarden zijn.

We biedend een passend salaris, mede gebaseerd op leeftijd en ervaring.

Gewenste ervaring: minimaal 2 jaar

Aantal uren per week: fulltime of part time

Opleidingsniveau: MBO+/HBO

Rijbewijs: B en E

Computervaardigheden: goed

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Het stappenplan

Voordat het grote genieten mag beginnen

1

Begin 2021 – Idee
Een enthousiaste groep mensen heeft het concept uitgewerkt.

2

Zomer 2021 – Start werving
Informatie avonden en ledenwerving via verschillende kanalen.

3

Juni 2022 – Besluitneming
Als 100 leden hun handtekening hebben gezet en we geschikte grond hebben gaan we door. 

4

Juli/aug 2022 – Oprichting
Coöperatie oprichten, certificaten betalen en een boer aanstellen. Nog 100 extra leden, grond pachten en teeltplan maken.

5

Aan de slag
Zaaien, planten, contributie betalen, oogsten en dan mag het grote genieten beginnen. 

© Burgerboerderij Brabantse Wal   |   Webdesign & -Development De Werkkamer

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.