Blog

Earth Day

Vandaag, 22 april, is het de Dag van de Aarde.

Sinds 1970 wordt deze dag al gevierd in de Verenigde Staten en sommige Spaanstalige landen. Het is daar een populair fenomeen. Er is veel media-aandacht en in de periode van 22 april tot het eind van de maand wordt de Week van de Aarde gevierd met een reeks van activiteiten. Clean ups en aandacht voor duurzame kleding en schoenen tot en met een kermis waar alle attracties met mensenkracht aangedreven worden. Op Earthday.org vind je de actuele informatie.

 

Vanaf 2002 bestaat er een Stichting Dag van de Aarde, die toen de nationale dag voor bezinning en plezier, de Dag van de Aarde op en rond 22 april introduceerde. Ze organiseerden toen ook allerlei activiteiten in Nederland. Bewustwording over hoe belangrijk onze aarde is en dankbaarheid voor de schoonheid en alles wat de aarde voortbrengt. Het accent lag vooral op het positivisme. Ook vond dat jaar, in de Industriële en Groote Club in Amsterdam, de tentoonstelling 1001 Reasons to Love The Earth plaats.

 

In 2006 kwam voor het eerst de Krant van de Aarde uit, als festivalkrant voor de Dag van de Aarde in Nederland.  Er werd een groot festival georganiseerd in Rhenen, samen met goede doelen, zoals het WNF, Greenpeace en vele anderen. De voorzitter van Earth Day Association kwam uit de VS naaar Rhenen om het startschot te geven voor de activiteiten in Nederland. Na dit festival is de website gemaakt, waar de krant, blogs, boeken, transitie, inspiratie en andere Aarde-informatie ook de rest van het jaar te bekijken is.

 

Het jaar 2008 werd uitgeroepen tot The International Year of Planet Earth, door de United Nations General Assembly. Leuke timing met de bankencrisis. Dit was bedoeld om mensen bewuster te maken van het belang van de “aarde-wetenschappen” om duurzame ontwikkelingen te steunen. De opening van de festiviteiten vond plaats in Parijs en de Stichting Dag van de Aarde reisde samen met de Universiteit Utrecht daarheen om de opening bij te wonen.

 

De geschiedenis loopt nog verder, met speciale gebeurtenissen in 2009 en 2016. Maar wordt er nu, met al die aandacht, beter voor de aarde gezorgd, die ons is toevertrouwd? Sommigen zeggen, we lenen de aarde van onze kinderen. Wat ga jij doen op De Dag van de Aarde? Of in de Week van de Aarde? Ik weet wel, dat als wij straks een stukje van onze planeet toevertrouwd krijgen, dat wij er dan ELKE dag goed voor gaan zorgen!

Jolande Vermaas

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.