Recepten

Hasselback pompoen met sinaasappel, quinoa en aardappelkaantjes

Ingrediënten voor 4 personen

1 flespompoen
3 el zonnebloemolie
1 tl zeezout
1 el keukenstroop
25 g ongezouten roomboter
2 el olijfolie
1 sjalot
1 teen knoflook
1 takje verse tijm
100 g quinoa
250 ml groentebouillon van tablet
2 grote vastkokende aardappelen
2 medium handsinaasappels
1 citroen
2 kropjes baby-romaine-sla
verse bieslook

Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de pompoen in de lengte en verwijder de zaden en draderige binnenkant. Schil beide helften met een dunschiller en leg met de snijkant naar beneden op een snijplank. Snijd met een mes in de breedte in plakjes van 4 mm, maar laat ze aan de onderkant aan elkaar zitten. Leg de helften met de snijkant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk met ⅓ van de zonnebloemolie en bestrooi met zeezout. Rooster 50 min. in het midden van de oven.

Verwarm ondertussen de stroop met de boter. Neem de pompoen na 20 min. uit de oven en bestrijk rondom met het stroopmengsel. Bak nog ca. 30 min. in het midden van de oven en bestrijk elke 10 min. met het stroopmengsel.

Maak ondertussen de quinoa. Verhit de helft van de olijfolie in een pan en fruit de sjalot, knoflook en tijm. Voeg de quinoa toe en schep om. Voeg de bouillon toe en kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Maak de aardappelkaantjes. Schil de aardappelen en snijd in blokjes van een ½ cm. Spoel ze af in een vergiet en dep droog. Verhit de rest van de zonnebloemolie in een koekenpan en bak de aardappelkaantjes goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.

Schil de sinaasappels, snijd de vruchten in plakken en rasp de gele schil van de citroen. Snijd de slakropjes elk in 6 parten en bestrijk de snijkanten met de rest van de olijfolie. Verhit de grillpan zonder olie of boter en gril de sla 2 min. op de snijkanten.

Leg de pompoenhelften op een mooie grote schaal. Verdeel de quinoa, sla en de sinaasappel om de pompoen heen en bestrooi met het citroenrasp, de aardappelkaantjes en bieslook.

Combinatietip Eendenborst en gebakken garnalen zijn er heerlijk bij!

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Het stappenplan

Voordat het grote genieten mag beginnen

1

Begin 2021 – Idee
Een enthousiaste groep mensen heeft het concept uitgewerkt.

2

Zomer 2021 – Start werving
Informatie avonden en ledenwerving via verschillende kanalen.

3

Juni 2022 – Besluitneming
Als 100 leden hun handtekening hebben gezet en we geschikte grond hebben gaan we door. 

4

Juli/aug 2022 – Oprichting
Coöperatie oprichten, certificaten betalen en een boer aanstellen. Nog 100 extra leden, grond pachten en teeltplan maken.

5

Aan de slag
Zaaien, planten, contributie betalen, oogsten en dan mag het grote genieten beginnen. 

© Burgerboerderij Brabantse Wal   |   Webdesign & -Development De Werkkamer

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.