Even voorstellen

Jeanny Sillekens

Ik ben 71 jaar en woon in Bergen op Zoom op de Bergse Plaat. Ben geboren en getogen in Breda en heb daarna ook gewoond in Roosendaal en Halsteren.
Ik ben 33 jaar getrouwd geweest, heb een dochter van 44 en een zoon van 42 en 2 prachtige kleinkinderen van 11 en 7 jaar. Mijn hobby’s zijn lezen, schilderen, planten kweken, wandelen, fietsen.
In mijn hele leven staat groei al centraal. Natuurlijk mijn eigen groeiproces met permanente scholing en training, maar vooral ook de vorming en groei van mijn basisschoolleerlingen, de studenten die zich voorbereiden op een beroep in het MBO,  de kwetsbare jongeren en de volwassenen met een lange afstand tot de arbeidsmarkt. Ik heb ze allemaal met veel plezier begeleid en zien groeien. En niet te vergeten alle collega’s waarvan ik het vertrouwen kreeg en mocht delen in hun groeiproces.
Daarnaast ben ik altijd actief geweest met planten. In de perioden dat we een tuin hadden was er altijd een stukje moestuin, waar niets heerlijker was dan vlak voor het eten je sla, boontjes of worteltjes te oogsten. Nog altijd  ben ik gefascineerd door het proces dat uit een minuscuul zaadje een plant of boom kan groeien. Sinds ik op een appartement woon kweek ik (met wisselend succes) kruiden en vruchten op mijn balkon en stek ik heel vaak mijn kamerplanten om anderen daarmee blij te maken.
Klimaat en duurzaamheid gaan mij al mijn levensjaren al aan het hart, wat doorwerkt in mijn gedrag, mijn koopgedrag en tegenwoordig ook mijn niet-koopgedrag.
Ik heb enkele jaren geleden het plan gehad om een deel van het grasveld voor mijn deur samen met medebewoners uit onze straat, om te toveren tot een buurtmoestuin, maar kreeg daar, jammer genoeg, niet voldoende medestanders voor. Dus toen ik de informatie over de Burgerboerderij  Brabantse Wal las, maakte mijn hart een sprongetje. Daar wil ik deelgenoot van zijn. Want wat is in deze tijd beter dan weten waar je groenten en fruit vandaan komt, dichtbij, zonder chemische middelen gekweekt, waar je zelf een steentje aan bij kan dragen, waar je gelijkgestemden kunt ontmoeten. En dat je daarmee nog bewuster volgens de seizoenen kunt eten en dat je meewerkt aan het beperken van vervuilend vervoer. Ik geloof erin dat alle beetjes duurzaamheid helpen en draag daar mijn steentje aan bij. Ik hoop dan ook dat jij, lezer, ook wilt meedoen en ik hoop van harte dat we voldoende mensen kunnen verzamelen om de burgerboerderij echt te realiseren.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Het stappenplan

Voordat het grote genieten mag beginnen

1

Begin 2021 – Idee
Een enthousiaste groep mensen heeft het concept uitgewerkt.

2

Zomer 2021 – Start werving
Informatie avonden en ledenwerving via verschillende kanalen.

3

Juni 2022 – Besluitneming
Als 100 leden hun handtekening hebben gezet en we geschikte grond hebben gaan we door. 

4

Juli/aug 2022 – Oprichting
Coöperatie oprichten, certificaten betalen en een boer aanstellen. Nog 100 extra leden, grond pachten en teeltplan maken.

5

Aan de slag
Zaaien, planten, contributie betalen, oogsten en dan mag het grote genieten beginnen. 

© Burgerboerderij Brabantse Wal   |   Webdesign & -Development De Werkkamer

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.