Elaine Casap

Blog

Levensboerderijen

Heb je wel eens gehoord van levensboerderijen?

In het tijdschrift Spiegelbeeld staat een artikel hierover.

De schrijver van dit artikel, Fred Teunissen, is dit concept tegengekomen op een Franse blog. Het concept is om samen met anderen te boeren. Eerst zal er een kerngroep zijn die het initiatief zal leiden, om daarna door de gehele groep te worden ingevuld. Het gaat om 1 hectare, 10.000m2, die in de basisbehoefte van 500 mensen voorziet, voornamelijk voedsel. 300 mensen uit de omgeving en 200 uit de nabijgelegen stad. Ook is het concept gericht op gezondheid en educatie. In Frankrijk bestaan al een aantal van deze levensboerderijen.

De levensboerderijen ondersteunen elkaar bijv. met materieel, maar ook kennis en kunde. Het enige wat nodig is voor dit concept is “grond, werkkracht, pootgoed en zaden”. In het artikel staat een lijst waar het land aan moet voldoen en een uit het Frans vertaald stappenplan.

In Nederland zijn 50.000 actieve agrarische bedrijven en met 34.000 levensboerderijen zou de samenleving zelfvoorzienend kunnen worden. Voor de schrijver is het een veelbelovende vorm om een systeem ‘crash’ te overleven en een nieuw model van samenleven neer te zetten. De schrijver is van plan om een draaiboek te publiceren op zijn eigen website. (Fred Teunissen, transitieweb.nl, fredteunissen.nl)

Dit artikel roept voor ons wel vragen op. Vooral: hoe is het mogelijk om op 1 hectare voldoende voedsel voor 500 mensen te verbouwen? Meerdere mensen denken dat dit niet kan. Maar als een deel voedselbos is, dan is het al realistischer.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Het stappenplan

Voordat het grote genieten mag beginnen

1

Begin 2021 – Idee
Een enthousiaste groep mensen heeft het concept uitgewerkt.

2

Zomer 2021 – Start werving
Informatie avonden en ledenwerving via verschillende kanalen.

3

Juni 2022 – Besluitneming
Als 100 leden hun handtekening hebben gezet en we geschikte grond hebben gaan we door. 

4

Juli/aug 2022 – Oprichting
Coöperatie oprichten, certificaten betalen en een boer aanstellen. Nog 100 extra leden, grond pachten en teeltplan maken.

5

Aan de slag
Zaaien, planten, contributie betalen, oogsten en dan mag het grote genieten beginnen. 

© Burgerboerderij Brabantse Wal   |   Webdesign & -Development De Werkkamer

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.