Recepten

Pompoenlasagne met romige spinazie en paddenstoelen

Pompoenlasagne is kant-en-klaar te koop bij sommige supers, maar kun je ook prima zelf maken. Kies een grote flespompoen met een lange hals uit. Snijd de hals los van het bolle deel en schil hem. Schaaf er plakken van op een mandoline of snijd die plakken met een groot, scherp mes. U wilt ze ongeveer 2,5 – 3 mm dik hebben. Als u hiermee niet aan 600 gram komt, hoeft u geen 2e pompoen te slachten. Dan schaaft u gewoon nog wat plakken van het bolle deel (en verwijdert zo nodig de zaden). Binnen in die schaal lasagne zie je daar niks van.

Voor 4 personen:
3 el pijnboompitten;
2 el olijfolie;
2 teentjes knoflook, fijngesneden;
600 g spinazie;
optioneel: ¼ tl pimentón (gerookte paprikapoeder);
500 g kastanjechampignons (of een mix hiervan met shiitakes), in plakjes;
versgeraspte nootmuskaat;
250 g ricotta;
125 g mascarpone;
2 eidooiers;
100 g geraspte Parmezaanse kaas;
versgeraspte nootmuskaat; (ongeveer) 600 g pompoenlasagne;
125 g geraspte mozzarella (ook wel pizzakaas geheten)

Verder nodig:
langwerpige ovenschaal van 18 x 25 x 6 cm (of iets vergelijkbaars), ingevet met olijfolie

Rooster de pijnboompitten al omschuddend in een droge wok op middelhoog vuur. Bewaar. Zet de wok op hoog vuur en verhit 1 eetlepel olijfolie.Voeg de helft van de knoflook toe en laat 30 seconden fruiten. Voeg 2 handenvol spinazie toe en schep om tot de blaadjes beginnen te slinken. Voeg een snuf zout en vervolgens steeds 2 handenvol spinazie toe, tot alle spinazie geslonken is. Voeg desgewenst op het laatst de pimentón toe. Laat de spinazie uitlekken in een vergiet.
Wrijf de wok schoon met een stukje keukenpapier. Verhit nog 1 eetlepel olijfolie en doe de paddestoelen erbij. Voeg een snuf zout toe en roerbak de paddestoelen tot ze gaar en bruin zijn en alle vocht verdampt is. Bak de laatste 2 minuten het tweede teentje knoflook mee. Verwarm de oven voor tot 200 graden Celsius.
Meng de ricotta, mascarpone, eidooiers en iets meer dan de helft van de Parmezaanse kaas (zeg 60 g) in een kom. Maak het mengsel op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Druk of knijp zoveel mogelijk vocht uit de spinazie en meng er een derde van het ricottamengsel door.
Begin met het bouwen van de lasagne. Leg een laag pompoenlasagne op de bodem van de ovenschaal. Verdeel hierover de kwart van de spinazie, strooi een kwart van de pijnboompitten erover, daarover een kwart van de geraspte mozzarella en een kwart van de paddestoelen. Leg daarop weer een laag pompoenlasagne, met daarop spinazie, pijnboompitten, mozzarella en paddestoelen, et cetera. Maak op deze manier 4 lagen en eindig met een (5e) laag pompoen. Spreid daarover de rest van de ricotta uit. Bestrooi met de resterende Parmezaanse kaas.
Schuif de lasagne in de oven en bak hem in ongeveer 30 – 40 minuten gaar. Haal de lasagne uit de oven en laat hem 10 minuten rusten voor u hem aansnijdt. Eet smakelijk!

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.