Recepten

Recepten met verse kapucijners

De dop van de kapucijners is donkerpaars en daarin is het onderscheid duidelijk zichtbaar met bijvoorbeeld de doperwten. Kapucijners behoren evenals de doperwtjes en peultjes tot de eerste vertegenwoordigers van de eetbare zaden van de vlinderbloemigen. Heerlijk geurende bloemen in prachtige paars en wit tinten gaan eraan vooraf.

In juni en juli vind je volop verse kapucijners van eigen bodem. Voor 2 personen koop je 1 kilo verse kapucijners. Je houdt er 400 a 500 gram aan over.  Knak de peul en snijd hem op het knakvlak met je nagels open. Ris vervolgens met je duim de kapucijners uit de peul.

Kook ze kort, in ongeveer vijf tot tien minuten gaar. De kooktijd is afhankelijk van de grootte en ouderdom, dus proef er af en toe eentje om te zien of ze al goed zijn. Door langer verhitten worden ze taai. Een goede kapucijner is zacht, maar met een knapperig velletje. Totaal niet te vergelijken met de gedroogde variant.

 

….. met honing en peterselie

Dop de kapucijners (je houdt ongeveer de helft aan gewicht over). Breng een deciliter water met wat boter en een theelepel honing aan de kook en doe de gedopte kapucijners erbij. Doe het deksel op de pan en draai het gas na een ogenblik lager. Stoof de kapucijners in vijf tot tien minuten (laat ze vooral niet tè gaar worden). Voeg voor het opdienen een eetlepel fijn geknipte peterselie toe.

 

…. met Basilicum

Laat 100 gr boter met 4 ansjovisfilet, een el of 4 water en 1 fijngehakt teentje knoflook smelten in een ruime pan. Doe de kapucijners erbij, breng snel (met het deksel erop) aan de kook en stoof ze in een minuut of 3, 4 precies gaar (oudere kapucijners moeten ongeveer 10 minuten), schep ze halverwege om. Schep 3 fijngehakte takjes basilicum door de kapucijners, maal er peper over en zet grof zeezout op tafel.

 

….. met pasta

200 g pasta kilo verse kapucijners in de peul 100 g vegetarische spekreepjes,  1 sjalot 1 teen knoflook scheutje droge witte wijn 1 tl tijm 2 el crème fraîche olijfolie zout en peper Parmezaanse kaas.

Breng water aan de kook en kook de pasta beetgaar. Dop intussen de kapucijners en breng in een andere pan water aan de kook. Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de spekjes tot ze krokant zijn. Snij de sjalot in ringen en de knoflook in kleine stukjes. Voeg toe aan het spek en bak mee tot de sjalot zacht is. Blus af met een scheut witte wijn en laat dit inkoken tot het wat stroperig wordt. Kook de kapucijners in een minuut of vijf tot tien gaar en giet ze af. Voeg tijm en crème fraîche toe aan de spekjes en sjalot en breng op smaak met flink veel peper en eventueel zout. Doe de kapucijners erbij en warm ze nog even mee. Giet de pasta af en bewaar wat van het kookvocht. Doe de pasta bij de spekjes en kapucijners en hussel goed om. Voeg wat kookvocht toe om het smeuïg te houden. Schep de pasta in diepe borden en schaaf er Parmezaanse kaas over.

 

Bronnen: Odin, ah

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.