Community, samen doen
Als burgerboer kom je wekelijks je eten afhalen op de afhaaldag. Maar wat ons betreft hoef je het daarbij niet te laten. Op die afhaaldag kan je ook een praatje maken met de boer(in) en andere burgerboeren, recepten uitwisselen, koffie en thee drinken. De kinderen kunnen her en der gaan kijken op het land. Kortom, het is een drukte van belang. En vanzelfsprekend nemen we Corona regels in acht zolang die nodig zijn.
Het is een hele organisatie om dit elke week goed te laten verlopen.
Gelukkig zijn er in de praktijk genoeg leden van de coöperatie die als vrijwilliger de handen uit de mouwen willen steken. En vele handen maken licht werk. De praktijk bij andere vergelijkbare initiatieven als de onze, laten zien dat er, naar behoefte, zich groepjes of commissies vormen. Bijvoorbeeld “De Weekmarkt” (klaarzetten van de oogst voor de leden op de wekelijkse afhaaldag)
Maar ook vinden sommige leden het leuk om de boer te helpen met zaaien of oogsten. Of vertelt het ene lid aan anderen in een workshop, hoe je het beste groenten kunt wecken of fermenteren. Natuurlijk vieren we op z’n tijd ook een feestje met elkaar.
Er zijn genoeg dingen te doen op de boerderij of binnen de coöperatie.
Voor het werk op het land is er in principe de boer(in) die jou ontzorgt. Dat is in de contributie verwerkt. Maar je bent van harte welkom om te komen kijken of helpen en het voor jezelf en anderen nog leuker te maken dan alleen dat ene afhaal moment in de week.
Je wilt toch weten wat je eet, dus kan je met eigen ogen zien hoe de grondverbetering wordt geregeld, hoe die kleine diertjes die jouw rode kool ook lekker vinden, worden aangepakt. Een ding is zeker, de boer gebruikt geen chemische bestrijdingsmiddelen. En vaak, als je door de week een keer een paar uurtjes vrij hebt, vind je het leuk om samen met anderen te het bonen-bed even te schoffelen.
En als de boerderij er eenmaal is willen veel mensen zien hoe zo’n burgerboerderij werkt, willen schoolkinderen weten wat een voedselbos is. Je kan er zelf je kinderfeestje of verjaardag organiseren. Samen koken of barbecueën, experimenteren met het kweken van onbekende groenten en fruit. En als mede-eigenaar ben je er dan trots op dat jij lid van de coöperatie Burgerboerderij Brabantse Wal bent. En wil jij de boerderij laten zien aan je vrienden en aan anderen.
En het mooie is dat er geen verplichting is om de handen uit de mouwen te steken.
Dromen waarmaken
Sommige aspirant leden hebben nu ook al hun dromen over de plek van de burgerboerderij in de samenleving: we kunnen aan scholieren van agrarische scholen stageplekken aanbieden, we kunnen wellicht over een paar jaar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, een werkervaringsplaats geven. Bedrijven kunnen hun teamontwikkelings trajecten bij ons op het land praktisch invulling geven of een “doe dag” organiseren. Sommigen willen rondleidingen verzorgen, of cursussen aan moestuinders.
En zo kunnen we, als we dat samen willen, dromen proberen waar te maken.
Wat gaan we doen
Een boerderij waar je eigen voedsel groeit, waar je kunt samenkomen op een fijne plek, je de boer helpt als je daar tijd voor hebt en ook nog eens een steentje bijdraagt aan het klimaat.