Blog

Seizoensgroenten juli

In juli is er een overvloed in de moestuin en op tuinderijen. Er groeit prei, rode bieten, courgettes, andijvie, sla, lamsoren, tuinbonen, postelein en ook kapucijners. Hebben jullie die wel eens in de tuin gezien? Het zijn klimplanten die je het beste tegen een rek zet. Ze groeien in een peul. Net zoals de tuinbonen, moet je ze uit de peul halen en daarna kun je ze kort koken. De peulen zijn blauwpaars van kleur. De kapucijners zelf zijn groen tot bruingroen. Er zitten veel eiwitten en vitaminen in.

Kapucijners zijn peulvruchten en de kapucijnerplant is een plant die tot de erwt behoort. De kapucijner wordt ook wel ‘schokkererwt’, ‘vale erwt’ of ‘blauwschokkers’ genoemd. Ze worden onrijp geoogst.
Daardoor hebben ze een zoetige smaak. De suikers in de zaden zijn dan namelijk nog niet omgezet in zetmeel. Daardoor komt de voedingswaarde van kapucijners overeen met die van groente. De peul van kapucijners herken je aan de paarsblauwe kleur. De zaden in de peul zien eruit als bruingroene erwten.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Het stappenplan

Voordat het grote genieten mag beginnen

1

Begin 2021 – Idee
Een enthousiaste groep mensen heeft het concept uitgewerkt.

2

Zomer 2021 – Start werving
Informatie avonden en ledenwerving via verschillende kanalen.

3

Besluitneming
Als 100 leden hun handtekening hebben gezet en we geschikte grond hebben gaan we door. 

4

Oprichting
Coöperatie oprichten, certificaten betalen en een boer aanstellen. Nog 100 extra leden, grond pachten en teeltplan maken.

5

Aan de slag
Zaaien, planten, contributie betalen, oogsten en dan mag het grote genieten beginnen. 

© Burgerboerderij Brabantse Wal   |   Webdesign & -Development De Werkkamer

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.