Gezonde groenten zorgen voor gezonde mensen

Wij willen ons eten produceren in samenwerking met de natuur. Op biologische wijze want we vermijden gebruik van chemische middelen.

Hoe zit het ook weer met de seizoenen?

In de supermarkt kun je het hele jaar bijna alle groenten en fruit kopen. Het meeste wordt geïmporteerd en van overal ter wereld ingevlogen. Het voedsel heeft al wat kilometers afgelegd voordat het op je bord belandt. Dat moet en kan beter!

Weten jullie nog welke groente in welk seizoen thuis hoort? De asperges en aardbeien weten de meeste Bergenaren wel te plaatsen. Maar wat kun je bijvoorbeeld nog oogsten in de winter? In ieder geval savooiekool, spruitjes, boerenkool, winterpeen en prei. Maar ook winterpostelein is een heerlijke groente voor een winterse salade of stamppot. 

We leren van onze boer wat er te eten is per seizoen. Als we een rijke oogst hebben in de zomer dan kunnen we het seizoen verlengen. Door het (thuis) invriezen van fruit en groente of door samen te leren wecken en fermenteren genieten we langer van de oogst in de winter.

Voedsel verbouwen wordt
weer een beleving!

Van het land op het bord

Wij dragen een steentje bij aan de vermindering van de CO2 uitstoot door lokaal voedsel te produceren op de coöperatieve boerderij.

Duurzame voedselproductie

We richten onze coöperatieve boerderij op om onze leden van goed voedsel te voorzien. Zoals groenten, fruit, noten en misschien ook wel paddenstoelen. De boer maakt een teeltplan in samenspraak met de leden. Hij of zij weet wat er kan groeien op de grond van de boerderij. 

Met het teeltplan gaat de boer aan de slag. De wekelijkse contributie van de leden zorgt ervoor dat de operationele kosten van de boerderij gedekt worden en de boer kan gaan boeren. Praktisch gezien zorgt de boer er voor dat er elke week 5 groenten te leveren zijn aan de leden. Hiervoor kweken we 40 tot 50 verschillende groenten en fruit.

Daarnaast heeft de boer de opdracht om de bodem duurzaam te benaderen. Dat betekent dat wij de bodem beter moeten achterlaten, dan dat we hem aantroffen. Dat kun je ook beschouwen als opbrengst, maar dan op de lange termijn.

Wij gaan op biologische wijze kweken. Onze groenten mogen echter niet “biologisch” genoemd worden vanwege de strenge regelgeving. “Biologisch” is namelijk een officieel door SKAL verleend keurmerk. Iedereen die een biologisch product koopt bij een boer of supermarkt, weet dan dat het moet voldoen aan de criteria van het keurmerk. Wij gaan echter geen groente verkopen aan anderen, dus wij hoeven dit keurmerk niet aan te vragen. De leden van de coöperatie weten precies hoe gezond en duurzaam de groenten gekweekt worden. En dat betekent ook dat we geen geld uit hoeven te geven aan dit keurmerk. Maar we kopen wel biologische zaden of biologisch plantgoed in.

Voedsel verbouwen wordt weer een beleving!
Daarnaast geeft de coöperatieve boerderij de mogelijkheid om zelf de ontwikkeling van het voedsel te volgen van zaadje tot de oogst! Een mooie extra opbrengst van uw lidmaatschap.
Ook kunnen kinderen en kleinkinderen leren en ervaren hoe de natuur voor ons voedsel zorgt.

Van het kiezen van de gewassen tot het zaaien. Van de eerste groei van het gewas tot het onkruid wieden om de planten gezond te houden. En daarna het feestelijke moment van de oogst zodat er gezond en lekker voedsel op uw bord komt te liggen. Alleen al de gedachte daaraan smaakt naar meer toch?

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.