Nieuws

Excursie naar Tuinderij Van Bergse Bodem

Op 5 maart zijn we met een groep van 15 personen te gast geweest bij de Tuinderij. We werden ontvangen met koffie en thee. En een heerlijk zonnetje.
Omdat dit de eerste keer was dat we elkaar fysiek ontmoetten, hebben we onszelf aan elkaar voorgesteld.
Hierna kregen we een rondleiding, door de verschillende tuinafdelingen: de binnentuin, de kleinfruittuin, de bloemen en eetbare bloemen tuin, de tunnelkas(in wording) en de compostafdeling.
Van Bergse Bodem is een CSA, dit is een afkorting van Community Supported Agriculture. Er zijn oogstgenoten die een abonnement nemen. Zij werken alleen met de hand, er komen geen machines aan te pas en de oogstgenoten plukken zelf hun pakket elke week.
We hebben ook heel mooie dingen gezien. De vorm van het bloemenbed is prachtig. De ommuurde binnentuin heeft een microklimaat. Zij hanteren een no-dig methode, waarbij het bodemleven niet verstoord wordt, maar zij voegen zelfs waarde toe aan de bodem, dus zij noemen zich een regeneratieve tuinderij.
Ze hebben ook prachtige wilgenhekken en takkenhagen gemaakt. En ze krijgen veel hulp van hun oogstgenoten, waarbij het wel lijkt alsof het groentepakket bijzaak is. Ze zoeken contact, verbinding en steken graag hun handen uit de mouwen.

Jolande Vermaas

Het was heel interessant, hele bevlogen jonge mensen die op een zeer milieu vriendelijke manier in korte tijd al iets heel moois hebben neergezet. Wij- burgerboeren in de dop- kunnen daar nog het nodige van leren. Stralend weer was het ook en leuk weer een aantal mede burgerboeren te ontmoeten.

Was getekend ; Jeanette en Herman de Nooij.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.