boerderijeducatie.nl

Blog

Wat is boerderij educatie?

Het betekent beleven, leren en ontdekken over waar ons eten vandaan komt.

 

Bij de gezinnen met (kleine) kinderen die zich al hebben aangesloten bij onze Burgerboerderij is één(misschien wel de belangrijkste) van de motivaties toch om hun kinderen te laten zien en ervaren wat er allemaal gebeuren moet voordat bijvoorbeeld van een krop sla een salade gemaakt kan worden. En ook hoe de natuur deze prachtige groentes, en natuurlijk ook minder volmaakte groentes voortbrengt. De krommies: een tweebeen peen en een kromme komkommer en een tweelingtomaat. En dat deze bijzonder vormgegeven groentes ook heel lekker smaken. En ook om mee te helpen wat onkruid om de prei weg te halen, zodat de prei de ruimte krijgt om te groeien.

Maar zeker ook om te zien wat een verschillende kleuren groen er in de natuur zijn. Een prei is meer blauwgroen en dan alle schakeringen van licht tot donkergroen. En wat denk je van alle vormen van bladeren en de verschillende geuren. Als je met je vinger en duim wrijft over een blaadje, dan komt er vaak een zeer specifieke geur vrij. En dan natuurlijk proeven en leren wat je wel en niet kunt eten.

Er zijn bijvoorbeeld veel meer eetbare bloemen dan je zou denken. Maar blijf wel van de bladeren van rabarber af, want die zijn giftig.

Om nog maar niet te spreken over de ontdekkingstocht over het leven in de bodem. En waar al deze diertjes zo belangrijk voor zijn om samen het bodemvoedselweb te vormen.

En dan is er ook nog het beleven van de seizoenen. In de winter kun je wel aardbeien kopen in de supermarkt, maar van het land kun je (in het geval van doorbloeiers) slechts van juni tot en met september aardbeien oogsten. Het is dus belangrijk om ook een deel van de oogst in te maken tot jam of saus, om er ook de rest van het jaar van te kunnen genieten.

Tegenwoordig zijn er boeren die schoolklassen uit de omgeving, zowel van het basisonderwijs als van middelbare scholen, op hun bedrijf ontvangen voor een praktijkles. Deze educatieboeren krijgen zelfs eerst een soort cursus, en dan wordt samen met de leraar besproken welk vak verbonden wordt met het bezoek. Dat kan bijvoorbeeld ook rekenen zijn.

Vanuit Boerderijeducatie.nl is er ook allerlei lesmateriaal beschikbaar. Boerderijbezoek is een unieke leerervaring voor het opdoen van kennis en vaardigheden.

Meestal, en zeker voor jongere kinderen, is een bezoek aan een bedrijf met dieren erg leuk. Ze kunnen meehelpen met voeren en aaien, maar maken ook kennis met de geuren van de verschillende boerderijdieren. Op een tuinderij kunnen ze met de handen in de aarde. Wist je dat als je met je handen in de aarde werkt, het gelukshormoon serotonine aanmaakt. In de grond zitten er verschillende bacteriën. Wanneer deze in contact komen met de huid verhogen ze automatisch het serotoninelevel. Serotonine is een echte geluksstof. Deze stof geeft een boost aan je immuunsysteem en is bovendien een natuurlijk middel tegen depressie.

Laten wij onze kinderen en kleinkinderen gelukkig maken door onze verbinding met de aarde op onze eigen boerderij!

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.